Šioje pamokoje pateikiame kaip labai paprastai galima sukurti ir atstatyti svetainės duomenų kopiją. Šis veiksmai įprastai susideda iš dviejų dalių:
* Svetainės failų išsaugojimo ir atstatymo;
* Svetainės duomenų bazės išsaugojimo ir atstatymo.
Svetainės failų išsaugojimas
Svetainės failai paprastai būna saugomi kataloge /var/www/html/ . Tarkime jei Jūsų svetainės šakninis (root) katalogas yra /var/www/html/mano-svetaine.lt , svetainės failus galite suarchyvuoti ir išsaugoti su komanda:
tar -cvpzf /backup/kopija.tar.gz /var/www/html/mano-svetaine.lt/
Šioje komandoje -
/backup/kopija.tar.gz , tai vieta serveryje ir failo pavadinimas, kuriame bus išsaugota kopija. Sukurtas failas vadinsis kopija.tar.gz
Jei į kopiją norite įtraukti keletą skirtingų katalogų, tai galima atlikti norimus katalogus atskiriant tarpu, pavyzdžiui:
-cvpzf /backup/kopija.tar.gz /var/www/html/mano-svetaine.lt/ /etc
Šiuo atveju būtų išsaugoti katalogai
/var/www/html/mano-svetaine.lt/ ir
/etc
Pastaba: Prieš įvykdant komandą, norimas katalogas, kuriame išsaugosite failus (šiuo atveju backup), jau turi būti sukurtas.
Duomenų bazių išsaugojimas:
Duomenų bazės kopiją galima sukurti su komanda:
mysqldump -u duomenu_bazes_naudotojo_vardas -p duomenu_bazės_pavadinimas > /backup/DB.sql
Po komandos įvedimo reikės nurodyti duomenų bazės vartotojo slaptažodį.
Jei norite išsaugoti keletą skirtingų duomenų bazių, tai atliksite su komanda:
mysqldump -u root -p --databases DB1 DB2 DB3 > /backup/kelios_DB.sql
Jei norite išsaugoti visas duomenų bazes:
mysqldump -u root -p --all-databases > /backup/visos_DB.sql
Pastaba: Prieš atliekant komandą, norimas katalogas, kuriame išsaugosite failus (šiuo atveju backup), jau turi būti sukurtas.
Svetainės failų atstatymas
Svetainės failus į buvusią vietą galima atstatyti su komanda galima atstatyti su komanda:
tar -xf archive.tar -C /norimas katalogas
Kadangi išsaugota failų struktūra (mūsų atveju) yra /var/www/html/mano-svetaine.lt/* , atstatant duomenis konkreti komanda būtų:
tar -xf archive.tar -C /
Duomenų bazės atstatymas
Tai galima atlikti su komanda:
mysql -u duomenu_bazes_naudotojo_vardas -p duomenų_bazė < /backup/DB.sql
Po komandos įvedimo taip pat reikės nurodyti duomenų bazės vartotojo slaptažodį.
Šioje komandoje
duomenu_bazes_naudotojo_vardas - tai Jūsų duomenų bazės vartotojo vardas, į kurią importuosite išsaugotą kopiją,
duomenų_bazė - tai bazė, į kurią importuosite išsaugotą kopiją,
/backup/DB.sql išsaugota duomenų bazė su nurodyta jos vieta serveryje.